starwork_logo

Esettanulmányok, referenciák

Az esetek bizalmas jellege miatt pontos összeget, cégnevet, személyneveket semmilyen esetben sem közlünk, de természetesen egy személyes beszélgetésen titoktartási kötelezettségünket betartva sokkal több konkrétumot is el tudunk mondani.
Cégértékesítések - példák
2011, budapesti vendéglátó-ipari cég, >50 M Ft & 3 hónap

A tulajdonos eladási szándéka megfogalmazásakor a cég könyvelése, pénzügyi kimutatásai meglehetősen áttekinthetetlen, kaotikus állapotban voltak, amiket először is rendbe kellett tennünk az értékesíthetőség és áttekinthetőség végett. A mutatószámok jók voltak, csak épp senki sem tudta kiolvasni őket. Az átfogó audit után, amely a hibák kijavításával együtt kevesebb, mint egy hónapot vett igénybe, három lehetséges vevőt mutattunk be a tulajdonosnak, és egyikükkel sikerült is a tranzakciót véghezvinnünk, az audit megkezdésétől számított 90 napon belül. A készpénzes vevő pénzügyi befektető volt, aki a mai napig is sikeresen üzemelteti a jól felépített céget.

2011, szegedi informatikai cég, >30 M Ft & 5 hónap

A konstrukció lényege egy meglehetősen komoly tárgyi eszköz állománnyal rendelkező informatikai szolgáltató-cég értékesítése volt, amely elnyert egy nagy összegű pályázatot, de még nem hívta le azt. Az ügylet pénzügyi, adózási és jogszabályi szempontból is tartalmazott kihívásokat, de végül sikerült minden kitételnek megfelelnünk, és a céget reális áron 5 hónapon belül értékesítenünk.

2012, budapesti szórakozóhely ingatlan tulajdonnal, >150 M Ft & 6 hónap

A frekventált helyen lévő, bevezetett belvárosi klub tulajdonosa az ingatlanvagyont szerette volna elsősorban értékesíteni, de végül a céggel és a tevékenységgel együtt átadta a vállalkozást a vevőnek. A cég pénzügyi rendszere áttekinthető volt és jó számokkal rendelkezett, azonban a nagy értékű ingatlanra kihívás volt megfelelő banki hitelkonstrukciót találni, amely lényegi része volt az adásvételnek. Végül a vevő nagyon kedvező hitellel, minimális önrésszel tudott tulajdonjogot szerezni, az eladó pedig szinte alku nélkül megkapta az elképzelt vételárat. Az ügyletet 6 hónapon belül sikerült zárnunk, ebbe beleértendő a vevőkeresés és a finanszírozási konstrukció véghezvitele is.

2014, országos ingatlan-üzemeltető cég > 200 M Ft & 8 hónap

Makulátlan számokkal rendelkező, erősen nyereséges cég értékesítése volt a feladatunk, amely azonban komoly értéket is képviselt, anélkül hogy számottevő tárgyi eszközzel vagy ingatlanvagyonnal rendelkezett volna. A feladat a fizetőképes vevő felkutatása volt elsősorban, valamint a megfelelő jogszabályi garanciák kidolgozása mindkét fél védelmében. Az üzletet a szerződéskötéstől számított 8 hónapon belül sikerült pénzügyi teljesítéssel lezárnunk.

2013-2015, országos szolgáltatócég > 500 M Ft & 2 év

Egy részvénytársaság többségi tulajdont jelentő részvénycsomagjának értékesítése volt a feladatunk, meglehetősen nagy ingatlanvagyonnal, melynek a tulajdoni viszonyok miatt fennálló speciális helyzetét is kezelnünk kellett. A cég speciális tevékenysége, tőkeszerkezete jelentős kockázatokat rejtett magában, ezzel együtt sikeresen megoldottuk a feladatot, noha a szokásosnál hosszabb időbe telt.

2014-2015, országos franchise jogot birtokoló cég három saját telephellyel és 15 franchise partnerrel > 600 M Ft & 1 év

Neves amerikai franchise-márka magyarországi kizárólagos képviseletének és kiépített hálózatának az értékesítése volt a feladatunk, szerződéses garanciával vállalt 1 éves határidőn belül, amit sikerült is betartanunk. Bár a cégérték mintegy 10-15%-al magasabb is lehetett volna, az elsődleges szándék a gyors eladás volt.

Startup indítások - példák
2010-2014, innovatív informatikai startup, kezdetektől a 200 milliós cégértékig

Egyik első feladatunk volt az informatikai startup világban, a kis borsodi garázscéget először fel kellett készíteni jogi, könyvelési munkálatokkal a tőkefogadásra, eredményes szereplésre, majd egy 25 milliós üzleti angyal befektetéssel tudott lendületet kapni a projekt 2011-ben. Az árbevétel dinamikusan növekedett, a második évtől főleg az értékesítési tevékenységet és a nemzetközi terjeszkedést segítettük. 2014-ben az üzleti angyalt jó hozammal kivásárolták, a cég könyvvizsgáló által megbecsült értéke jelenleg 200 millió forint, és dinamikusannövekszik tovább.

2011-2015, biotechnológiai cég, találmányra épülő kezdeményezés

A cég Romániában indult, majd 2013-ban települt át Magyarországra, a feladatunk először a találmány megfelelő nemzetközi jogi védelme volt, majd az üzleti modell kidolgozása, tesztelése, piackutatás és befektető-keresés. Utóbbi jelenleg is zajlik, a tárgyalások jelenleg 2 millió eurós beruházásról folynak egy németországi befektetővel.

2013-2015, megújuló energiákkal foglalkozó cég

A komoly üzleti-és tőkeháttérrel rendelkező vállalkozásnál nem befektető keresés, vagy az üzlet felépítése volt a feladatunk, hanem kifejezetten a távol-keleti, délkelet-ázsiai piacokon történő terjeszkedés elősegítése, helyi képviselet felépítése. A projektet 2015 januárjában sikeresen zártuk, már több tízmillió forintos árbevételt realizálva három ázsiai országban.

2013-2015, étterem és kávézó indítása Budapesten

Egy hiánypótló ötletre épült a koncepció, melyet a tőkével igen, de üzleti tudással, tapasztalattal nem rendelkező tulajdonos Amerikából hazatelepülve valósított meg a segítségünkkel. A feladatunk a rendelkezésre álló összegből az üzleti modell felépítése, tesztelése, a megfelelő menedzsment felkutatása, betanítása, ellenőrzése volt, kezdetben mi láttuk el a cég teljes jogi, pénzügyi, adminisztrációs, valamint marketing-és értékesítési feladatait is, gyakorlatilag az egész vállalkozást vittük tulajdonosi szemlélettel másfél éven át. A cég most zárta a második üzleti évét, és bár a befektetett tőkét még nem hozta vissza, de már stabilan nyereséges.

2014, bútorgyártó-és forgalmazó cég

A projekt meglehetősen komplex volt, mivel elsősorban a bajba jutott tulajdonos korábbi veszteséges vállalkozását kellett átalakítanunk valami nyereséget termelő formára, és ebből nőtte ki magát egy teljesen új tevékenységi kör, az adottságokhoz igazodó bútorgyártás, majd közvetlen lakossági forgalmazás. A cég hihetetlen léptékben fejlődik, és már a nemzetközi piacok felé kacsingat, hazánkban pedig egy speciális szegmensben piacvezetővé vált. Árbevétele már a második évben több, mint 600 millió forint, az indításához 23 millió forint hitelre volt szükség melyet szintén közvetítésünkkel sikerült megszerezni.

2014-2015, szépségipari startup

Egy intézményi befektető bevonásával segítettünk elindítani egy kozmetikai termékekkel foglalkozó vállalkozást egy év alatt, melynek komoly know-how van a birtokában. A befektető beruházása 95 millió forint, melyhez még 20 millió forint értékben magántőkét is szereztünk a cégnek. A tőkeallokációt ingatlanfedezet nélkül, kedvező hozamelvárásokkal sikerült megvalósítanunk. Jelenleg egy 150 milliós pályázati forrásbevonásán dolgozunk a cégnek.

2014-2015, vidéki turisztikai komplexum

A tőkeerős tulajdonosi háttér egy klasszikus hotel-gyógyfürdő kombinációban gondolkodott, egy jól meghatározott célpiac számára, ötleteikbe, elképzeléseikbe, a koncepció kidolgozásába a kezdetektől bevontak Bennünket. A végeredmény egy olyan egyedülálló turisztikai komplexum lett, amely ennél sokkal szélesebb szolgáltatási hálót biztosít vendégei számára, a piackutatások alapján felépített rendszer máris roppant kedvező fogadtatásra talált.

2014-2015, importőr és nagykereskedelmi cég

A leleményes fiatal vállalkozó egy egyedi ötlettel keresett meg Bennünket, ami egy hagyományos kereskedelmi modellre épült, de nagy szellemi hozzáadott értékkel. Az induló cég hagyományos folyamatait, logisztikáját, ügyvitelét, könyvelését, jogi ügyeit, mindent ami nem az eladáshoz és a termékhez tartozott, mi vittük, valamint üzleti angyalt szereztünk az első rendelések anyagi fedezetére, akit egy éven belül sikerült is kivásárolni kedvező feltételekkel. Jelenleg a szervezet szezonálisan havi 30-40 M Ft forgalmat bonyolít, kiemelkedő haszonkulccsal, és már jelentkezett felvásárlási szándékkal egy komoly, konkurens multinacionális cég.

Hívjon Bennünket, hogy megtaláljuk Önnek a legjobb megoldást!

Válságkezelési sikerek - példák
2011, oktatási vállalkozás, teljes tőkehiánnyal, csökkenő piaci részesedéssel

Meglehetősen nehéz helyzetbe került kis családi vállalkozás, mely már teljesen fizetésképtelenné vált a belépésünkkor. Az utolsó pillanatban mentettük meg a felszámolástól, és fél év alatt sikerült szerény nyereségbe fordítanunk a működést. A tulajdonosok nem kívántak a tevékenységgel tovább foglalkozni, ezért a cég értékesítésében is segítettünk.

2011-2015, irodatechnikai cég, tőkehiány, csökkenő piaci részesedés

A céget két év alatt sikerült kivezetnünk kilenc végrehajtásból és felturbóznunk az árbevételét és a nyereségét annyira, hogy hitel- és pályázatképessé váljon. A hitelfelvételt követően a likviditás jelentősen javult, a nyereség stabilizálódott, új telephelyet is sikerült nyitni, jelenleg a cégvezető tulajdonosi szerepkörbe történő hátralépésének előkészítésén dolgozunk, és keressük számára a megfelelő ügyvezetőt, aki tovább viszi az operatív ügyeket.

2012-2014, budapesti étterem, alacsony piaci részesedés, rossz piaci pozíció, menedzsment problémák

Miután a rosszhiszemű menedzsmenttől átvettük a teljes irányítást, átfogó reformokba kezdtünk. Először is meg kellett találni a megfelelő embereket, és pénzt kellett teremteni a szükséges fejlesztésekhez és a marketinghez. Át kellett alakítani a cég belső működését, szabályzatait, dokumentációs rendjét, transzparenssé kellett tenni a működést a tulajdonosok felé. Közel 2 év után az étterem már stabil, bejáratott folyamatokkal rendelkezett, és elvárható nyereséget termelt.

2012-2015, vidéki gyógyászati központ, megrekedt beruházás, tőkehiány

Kettős feladatot kaptunk ebben a 2015-ben lezárult projektben, egyrészt egy újonnan induló fogászati klinika és egészségcentrum piaci bevezetését, másrészt egy váratlan helyzet megoldását, ugyanis a nagyívű beruházás egy jelentős része pályázati forrásból valósult volna meg, melyet a cég az utolsó pillanatban egy kedvezőtlen fordulat miatt nem tudott lehívni, így az építkezés megrekedt. A több száz millió forintos hiányt mintegy két év alatt sikerült magánbefektető bevonásával pótolnunk, majd végigvittük a sikeres piaci bevezetést.

2013, vidéki wellness-és konferencia-szálloda, árverseny, erős konkurencia

A korábban prosperáló családi vállalkozás beleesett a kedvezményes árak csapdájába, és erős forgalom mellett sem volt képes a hitelből fejlesztett ingatlan költségeit kitermelni, nyereséget elérni. Feladatunk elsősorban a termékfejlesztés és a marketing területén akadt, újra kellett gondolni az árképzést, a piaci pozíciót, a marketing-csatornákat, a piaci elérés költségeit. Meg kellett különböztetnünk a céget konkurenseitől, és megteremteni a saját kék óceán stratégiáját, egy megfelelő méretű réspiac költséghatékony elérésével és kiszolgálásával. A projekt kitűzött anyagi céljait fél év alatt elértük, de a tulajdonos kérésére továbbra is mi dolgozunk a marketingen.

2013-2015, építőipari kivitelező-cég, piacvesztés, vezetők távozása

Egyik legszebb sikerünk ez a közel 20 éve a piacon lévő magasépítéssel foglalkozó cég, melynek feltámasztása és az elvárt célokig eljuttatása a menedzsment távozása után, matematikailag nulla árbevételről és megrendelés-állományról indulva sikerült másfél év alatt. A kiszálló menedzsment elvitte a megrendeléseket, a legjobb dolgozókat, és saját vállalkozást alapított. Az operatív munkában már régóta részt nem vevő tulajdonos kis híján azonnal csődbe ment, de szívós munkával sikerült cégét újra felépítenünk, és nyereségessé tennünk.

2014-2015, mezőgazdasági cég, kedvezőtlen törvényi változások, adminisztrációs problémák

A rendkívül gyengén adminisztrált vállalkozás – mely hirtelen nőtt nagyra, és növekedési csapdába esett – jogszabályi változások következményeképp kis híján ellehetetlenült. Egy éves munkával sikerült újrastrukturálni az egész rendszert, tevékenységet, gazdálkodást, felállítani a belső dokumentációs rendet, szabályzatokat, és a dolgozókat betanítani. A cég a projekt indulása során nem ért többet, mint ingatlanjainak és gépeinek értéke – mintegy 50 millió forintot – majd egy évvel később a könyvvizsgálói értékelés már 400 millió forintra becsülte fel.

2014-2015, fémipari gyártócég, piacvesztés, rossz üzleti modell

A tulajdonos egyszemélyi értékesítői munkájára épülő, mindössze néhány nagy megrendelőnek dolgozó fémipari vállalkozás egykoron piacvezető volt Nyugat-Magyarországon, de a felkérésünk pillanatában már a csőd szélén állt, 40 dolgozóval, havi néhány milliós, bizonytalan árbevétellel, 90 milliós kintlévőséggel, 100 millió feletti lejárt adóssággal. A működési rendszert teljesen újragondolva, friss magántőke bevonásával egy év alatt konszolidáltuk a céget, mely növekedési pályára állt, kiszámíthatóan törleszti adósságait, és szerény nyereséget is termel.